IMG-LOGO

ΑΡΘΡΑ

BLOG

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ

Μάϊος 10, 2020 Ανάρτηση από Anopaea Organic Estate

Σε προηγούμενο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/oikiakh-apothhkeysh-elaioladoy-mia-palia-ellhnikh-synhtheia-ksana-sthn-epikairothta) αναφέραμε ότι και σαν ελαιοπαραγωγοί αλλά και σαν καταναλωτές ελαιόλαδου θεωρούμε ότι, ιδανικά σκεύη για την οικιακή αποθήκευση ελαιόλαδου αποτελούν οι ανοξείδωτες δεξαμενές μεσαίας χωρητικότητας, και συγκεκριμένα δεξαμενές 10-20 λίτρων.

Πριν από την πρώτη χρήση της όμως, η δεξαμενή πρέπει να καθαριστεί. Και αυτό γιατί, αν με ένα καθαρό πανί σκουπίσουμε εσωτερικά μία ανοξείδωτη δεξαμενή αποθήκευσης ελαιόλαδου που μόλις έχουμε αγοράσει θα διαπιστώσουμε ότι, εκτός από σκόνη, το πανί μας πιθανά απομακρύνει και μία «μαυρίλα». Η δεξαμενή μας –πιθανά- έχει στο εσωτερικό της υπολείμματα βιομηχανικών ελαίων ή/και μεταλλικών ρινισμάτων από την κατασκευή της και πρέπει να καθαριστεί επιμελώς πριν από την πρώτη χρήση της. Στο συγκεκριμένο άρθρο, περιγράφουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον καθαρισμό της δεξαμενής, την πρώτη φορά πριν από τη χρήση της.

Σε κάθε περίπτωση, πριν να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της δεξαμενής, διαβάζουμε τις οδηγίες καθαρισμού με τις οποίες -κανονικά- πρέπει να μας εφοδιάζει ο κατασκευαστής κατά την αγορά της δεξαμενής.

Αρχικά, και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, πρέπει η δεξαμενή μας να μεταφερθεί με ασφάλεια από το σημείο αγοράς στο σπίτι μας. `Εχει αναφερθεί (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121658/pdf/NEJMc2004973.pdf) η παραμονή του ιού για 48 ώρες σε χάρτινες συσκευασίες και 72 ώρες σε μεταλλικές επιφάνειες. Θα πρέπει λοιπόν, πριν ασχοληθούμε με τον καθαρισμό της δεξαμενής μας, να αφήσουμε να περάσουν 72 ώρες, όπου θα έχουμε αφήσει τη δεξαμενή (χωρίς να την αποσυσκευάσουμε!!!) σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, όπως π.χ. μία βεράντα, για να είμαστε ασφαλείς όταν θα ασχοληθούμε με τον καθαρισμό της.

Ξεκινώντας τον καθαρισμό της δεξαμενής, σκουπίζουμε με ένα καθαρό και μαλακό πανί το εσωτερικό της δεξαμενής, προκειμένου να απομακρύνουμε όσο το δυνατό περισσότερους από τους ρύπους και τη “μαυρίλα” και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την εξωτερική επιφάνεια της δεξαμενής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, μαλακό σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό πιάτων, πλένουμε το δοχείο, πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά. Ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό για να μην μείνει ίχνος σαπουνάδας και επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία για καλύτερο καθαρισμό. Εάν έχουμε να καθαρίσουμε περισσότερες της μίας δεξαμενές, χρησιμοποιούμε άλλο σφουγγάρι για τις εσωτερικές επιφάνειες και άλλο για τις εξωτερικές.

Το απορρυπαντικό πιάτων που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θα πρέπει να είναι ένα κοινό απορρυπαντικό πιάτων. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αναφέρονται σε αντίστοιχο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/epithymhta-xarakthristika-aporrypantikwn-gia-katharismo-anokseidwtwn-deksamenwn-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy).

Ο καθαρισμός της ανοξείδωτης δεξαμενής αποθήκευσης ελαιόλαδου, πριν την πρώτη χρήση της, δεν περιλαμβάνει τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων. Και αυτό γιατί, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί ο σωστός καθαρισμός των βιομηχανικών υπολειμμάτων από την κατασκευή της, με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων. Ο καθαρισμός πριν την πρώτη χρήση απαιτεί την χειρωνακτική απομάκρυνση αυτών των υπολειμμάτων.

Πριν την χρήση και το γέμισμα της δεξαμενής με ελαιόλαδο, καλό θα είναι να κάνουμε έναν έλεγχο στην κάνουλα της δεξαμενής για τη στεγανότητα της για να αποφύγουμε έτσι τυχόν διαρροές. Αφού λοιπόν καθαρίσουμε τη δεξαμενή, γεμίζουμε με νερό το δοχείο λίγο πάνω από το ύψος της κάνουλας και αφού το τοποθετήσουμε για μερικά λεπτά σε κάποιο στεγνό μέρος, ελέγχουμε οπτικά την στεγανότητά του.

Τέλος, στεγνώνουμε τη δεξαμενή αποθέτοντας την πρώτα με το στόμιο προς τα κάτω (ανάποδα) πάνω σε ένα καθαρό πανί για μερικές ώρες, ώστε να “τρέξουν” τα όποια νερά έχουν μείνει στο εσωτερικό της δεξαμενής. Στη συνέχεια, ξαναγυρίζουμε τη δεξαμενή σε κανονική θέση και σκουπίζουμε τα νερά που έχουν μείνει στο εσωτερικό και εξωτερικό της με ένα καθαρό πανί. Εάν έχουμε να σκουπίσουμε περισσότερες της μίας δεξαμενές, χρησιμοποιούμε άλλο πανί για τις εσωτερικές επιφάνειες και άλλο για τις εξωτερικές. Επιπρόσθετα, αφήνουμε την δεξαμενή ανοικτή για αρκετές ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην μείνει μέσα καθόλου υγρασία που θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας. Φροντίζουμε όμως να την έχουμε προφυλάξει από την είσοδο σκόνης και ζωυφίων, προσαρμόζοντας και στερεώνοντας στο στόμιό της κατάλληλο υλικό. Η δεξαμενή δεν πρέπει να κλείσει με το καπάκι της, παρά μόνο όταν τοποθετηθεί μέσα σε αυτή το ελαιόλαδό μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κλειστή - άδεια δεξαμενή συγκεντρώνει στο εσωτερικό της οσμές που θα μπορούσαν στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας.

Συγγραφέας άρθρου: Καβαλιεράτος Χρήστος - Σταύρος, Ιατρός - Ελαιοπαραγωγός Βιολογικού Ελαιόλαδου - Πιστοποιημένος Δοκιμαστής Ελαιόλαδου.

Το άρθρο υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άρθρο ή τμήμα αυτού, αναφέροντας όμως το Βιολογικό Αγρόκτημα Ανοπαία και τον Χρήστο Καβαλιεράτο ως τους συγγραφείς του άρθρου και ενημερώνοντας τους στο email anopaea@hotmail.com

Μεινετε ενημερωμενοι

Λάβετε με email τα τελευταία νέα μας και προσφορές.