IMG-LOGO

ΑΡΘΡΑ

BLOG

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ.

Μάϊος 20, 2020 Ανάρτηση από Anopaea Organic Estate

Προκειμένου να επαναγεμίσουμε μία ανοξείδωτη δεξαμενή οικιακής αποθήκευσης ελαιόλαδου είναι απαραίτητο να την καθαρίσουμε σχολαστικά πριν από την καινούργια χρήση. Ο λόγος είναι γιατί, οσμές από το προηγούμενο, παλαιό ελαιόλαδο μπορεί να μεταφερθούν στο ελαιόλαδο νέας εσοδείας και να το υποβαθμίσουν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεταφορά της οσμής του οξειδωμένου από το οξυγόνο ελαιόλαδου (ταγγό), μία χαρακτηριστική οσμή που θυμίζει λαδομπογιά.

Σε κάθε περίπτωση, πριν να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της δεξαμενής, διαβάζουμε τις οδηγίες καθαρισμού με τις οποίες -κανονικά- πρέπει να μας εφοδιάζει ο κατασκευαστής κατά την αγορά της δεξαμενής.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για τον σωστό καθαρισμό της δεξαμενής εξαρτώνται από τη χωρητικότητα και το μέγεθός της. `Ετσι, διακρίνουμε τις ανοξείδωτες δεξαμενές σε εκείνες που μπορούν να χωρέσουν και να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων και σε εκείνες που δεν χωρούν και πρέπει να καθαριστούν “στο χέρι”.

Σε προηγούμενο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/katharismos-anokseidwths-deksamenhs-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy-prin-apo-thn-prwth-xrhsh-ths) έχουμε αναφέρει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο πιάτων για τον καθαρισμό μίας ανοξείδωτης δεξαμενής ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ. Και αυτό γιατί, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί ο σωστός καθαρισμός των βιομηχανικών υπολειμμάτων από την κατασκευή της, με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων. Ο καθαρισμός πριν την πρώτη χρήση απαιτεί ΑΥΣΤΗΡΑ την χειρωνακτική απομάκρυνση αυτών των υπολειμμάτων.

Στο παρόν άρθρο, θα μιλήσουμε για τον καθαρισμό μίας ανοξείδωτης δεξαμενής οικιακής αποθήκευσης ελαιόλαδου στο πλυντήριο πιάτων, από τη μία χρήση στην άλλη. Τα βήματα που περιγράφονται, τα ακολουθούμε αυστηρά με τη σειρά που περιγράφονται:

1) Αδειάζουμε τελείως τη δεξαμενή από τα υπολείμματα του παλαιού ελαιόλαδου. Αυτό το επιτυγχάνουμε γέρνοντας σταδιακά τη δεξαμενή με ανοικτή την κάνουλα της. Σε καμία περίπτωση δεν αναποδογυρίζουμε τη δεξαμενή για να παροχετεύσει τα υπολείμματα γιατί, και σωστά δεν θα τα παροχετεύσει και τα υπολείμματα που περιορίζονταν στον πάτο της δεξαμενής θα μεταφερθούν σε όλο το σώμα της, δημιουργώντας μας επιπλέον δυσκολίες στον καθαρισμό.

2) Αφού αδειάσουμε όλο το υγρό περιεχόμενο από τη δεξαμενή μας, καθαρίζουμε σχολαστικά τα στερεά υπολείμματα που έχουν συγκεντρωθεί στον πάτο της δεξαμενής με χαρτί κουζίνας.

3) Τοποθετούμε τη δεξαμενή στο πλυντήριο πιάτων, αναποδογυρισμένη και ακουμπώντας με ελαφρά κλίση στο κατώτερο καλάθι του πλυντηρίου. Εάν χρειάζεται, και προκειμένου η δεξαμενή μας να χωρέσει στο πλυντήριο, αφαιρούμε το καλάθι για τα μαχαιροπήρουνα και το ενδιάμεσο καλάθι. Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα πλύσης στους 60ο Κελσίου και στο “ΑΥΤΟΜΑΤΟ” ή “ECO”. Σε προηγούμενο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/epithymhta-xarakthristika-aporrypantikwn-gia-katharismo-anokseidwtwn-deksamenwn-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy) έχουμε περιγράψει τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων που θα χρησιμοποιήσουμε για την πλύση μας. Όταν τελειώσει η πλύση ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα, αυστηρά με τη σειρά που περιγράφονται:

1) Μετά την πλύση, ξεπλένουμε σχολαστικά με νερό βρύσης τα εσωτερικά τοιχώματα της δεξαμενής, ώστε να μην μείνει ίχνος από το απορρυπαντικό της πλύσης, έχοντας πάντα ανοικτή την κάνουλα της.

2) Στεγνώνουμε τη δεξαμενή, αποθέτοντας την για μερικές ώρες, πρώτα με το στόμιο προς τα κάτω (ανάποδα) πάνω στο στεγνωτήριο πιάτων μας, ώστε να “τρέξουν” τα όποια νερά έχουν μείνει στο εσωτερικό της δεξαμενής.

3) Στη συνέχεια, γυρίζουμε τη δεξαμενή σε κανονική θέση και σκουπίζουμε τα νερά που έχουν μείνει στο εσωτερικό και εξωτερικό της με ένα καθαρό πανί.

4) Ιδανικά, αφήνουμε την δεξαμενή ανοικτή για αρκετές ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην μείνει μέσα καθόλου υγρασία, που θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας. Φροντίζουμε όμως να την έχουμε προφυλάξει από την είσοδο σκόνης και ζωυφίων, προσαρμόζοντας και στερεώνοντας στο στόμιό της κατάλληλο υλικό. Η δεξαμενή δεν πρέπει να κλείσει με το καπάκι της παρά μόνο όταν τοποθετηθεί μέσα σε αυτή το ελαιόλαδό μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κλειστή - άδεια δεξαμενή συγκεντρώνει στο εσωτερικό της οσμές που θα μπορούσαν στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας.

Συγγραφέας άρθρου: Καβαλιεράτος Χρήστος - Σταύρος, Ιατρός - Ελαιοπαραγωγός Βιολογικού Ελαιόλαδου - Πιστοποιημένος Δοκιμαστής Ελαιόλαδου.

Το άρθρο υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άρθρο ή τμήμα αυτού, αναφέροντας όμως το Βιολογικό Αγρόκτημα Ανοπαία και τον Χρήστο Καβαλιεράτο ως τους συγγραφείς του άρθρου και ενημερώνοντας τους στο email anopaea@hotmail.com

Μεινετε ενημερωμενοι

Λάβετε με email τα τελευταία νέα μας και προσφορές.