IMG-LOGO

ΑΡΘΡΑ

BLOG

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, “ΣΤΟ ΧΕΡΙ”.

Μάϊος 22, 2020 Ανάρτηση από Anopaea Organic Estate

Προκειμένου να επαναγεμίσουμε μία ανοξείδωτη δεξαμενή οικιακής αποθήκευσης ελαιόλαδου είναι απαραίτητο να την καθαρίσουμε σχολαστικά πριν από την καινούργια χρήση. Ο λόγος είναι γιατί, οσμές από το προηγούμενο, παλαιό ελαιόλαδο μπορεί να μεταφερθούν στο ελαιόλαδο νέας εσοδείας και να το υποβαθμίσουν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεταφορά της οσμής του οξειδωμένου από το οξυγόνο ελαιόλαδου (ταγγό), μία χαρακτηριστική οσμή που θυμίζει λαδομπογιά.

Σε κάθε περίπτωση, πριν να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της δεξαμενής, διαβάζουμε τις οδηγίες καθαρισμού με τις οποίες -κανονικά- πρέπει να μας εφοδιάζει ο κατασκευαστής κατά την αγορά της δεξαμενής.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για τον σωστό καθαρισμό της δεξαμενής εξαρτώνται από τη χωρητικότητα και το μέγεθός της. `Ετσι, διακρίνουμε τις ανοξείδωτες δεξαμενές σε εκείνες που μπορούν να χωρέσουν και να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων (https://www.anopaea.gr/el/article/katharismos-anokseidwths-deksamenhs-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy-apo-th-mia-xrhsh-sthn-allh-sto-plynthrio-piatwn) και σε εκείνες που δεν χωρούν και πρέπει να καθαριστούν “στο χέρι”.

Στο παρόν άρθρο, θα μιλήσουμε για τον καθαρισμό μίας ανοξείδωτης δεξαμενής οικιακής αποθήκευσης ελαιόλαδου από τη μία χρήση στην άλλη “στο χέρι”, επειδή λόγω χωρητικότητας δεν θα χωράει να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων. Τα βήματα που περιγράφονται, τα ακολουθούμε αυστηρά με τη σειρά που περιγράφονται:

1) Αδειάζουμε τελείως τη δεξαμενή από τα υπολείμματα του παλαιού ελαιόλαδου. Αυτό το επιτυγχάνουμε γέρνοντας σταδιακά τη δεξαμενή με ανοικτή την κάνουλα της. Σε καμία περίπτωση δεν αναποδογυρίζουμε τη δεξαμενή για να παροχετεύσει τα υπολείμματα γιατί, και σωστά δεν θα τα παροχετεύσει και τα υπολείμματα που περιορίζονταν στον πάτο της δεξαμενής θα μεταφερθούν σε όλο το σώμα της, δημιουργώντας μας επιπλέον δυσκολίες στον καθαρισμό.

2) Αφού αδειάσουμε όλο το υγρό περιεχόμενο από τη δεξαμενή μας, καθαρίζουμε σχολαστικά τα στερεά υπολείμματα που έχουν συγκεντρωθεί στον πάτο της δεξαμενής με χαρτί κουζίνας.

3) Στη συνέχεια, κλείνουμε την κάνουλα της δεξαμενής, ρίχνουμε μέσα στη δεξαμενή δύο ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων και γεμίζουμε τη δεξαμενή με ζεστό νερό, κατά προτίμηση από ηλιακό θερμοσίφωνα ή πιεστικό ζεστού νερού. Σε προηγούμενο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/epithymhta-xarakthristika-aporrypantikwn-gia-katharismo-anokseidwtwn-deksamenwn-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy) έχουμε περιγράψει τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων που θα χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό.

4) Αφήνουμε να παρέλθουν τουλάχιστον δώδεκα ώρες ώστε να γαλακτωματοποιηθούν (στο μεγαλύτερο ποσοστό τους) τα υπολείμματα ελαίου στα τοιχώματα της δεξαμενής και να είναι εύκολο να καθαριστούν.

5) Μετά την πάροδο τουλάχιστον δώδεκα ωρών, αδειάζουμε τη δεξαμενή ανοίγοντας την κάνουλα της. Ξεπλένουμε με νερό τα εσωτερικά τοιχώματα της για να απομακρυνθούν, κατά το δυνατόν, τα γαλακτοματοποιημένα υπολείμματα. Κατά προτίμηση, ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα ή πιεστικό ζεστού νερού.

6) Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, μαλακό σφουγγάρι για τα πιάτα και υγρό απορρυπαντικό πιάτων, καθαρίζουμε σχολαστικά τα εσωτερικά τοιχώματα της δεξαμενής και μετά τα εξωτερικά. Σε προηγούμενο άρθρο μας (https://www.anopaea.gr/el/article/epithymhta-xarakthristika-aporrypantikwn-gia-katharismo-anokseidwtwn-deksamenwn-oikiakhs-apothhkeyshs-elaioladoy) έχουμε περιγράψει τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το απορρυπαντικό πιάτων που θα χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό.

7) Ξεπλένουμε σχολαστικά τη δεξαμενή για να μην μείνει ίχνος σαπουνάδας, έχοντας πάντα ανοικτή την κάνουλα της.

8) Στεγνώνουμε τη δεξαμενή, αποθέτοντας την για μερικές ώρες, πρώτα με το στόμιο προς τα κάτω (ανάποδα) πάνω στο στεγνωτήριο πιάτων μας, ώστε να “τρέξουν” τα όποια νερά έχουν μείνει στο εσωτερικό της δεξαμενής.

9) Στη συνέχεια, γυρίζουμε τη δεξαμενή σε κανονική θέση και σκουπίζουμε τα νερά που έχουν μείνει στο εσωτερικό και εξωτερικό της με ένα καθαρό πανί.

10) Ιδανικά, αφήνουμε την δεξαμενή ανοικτή για αρκετές ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην μείνει μέσα καθόλου υγρασία, που θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας. Φροντίζουμε όμως να την έχουμε προφυλάξει από την είσοδο σκόνης και ζωυφίων, προσαρμόζοντας και στερεώνοντας στο στόμιό της κατάλληλο υλικό. Η δεξαμενή δεν πρέπει να κλείσει με το καπάκι της παρά μόνο όταν τοποθετηθεί μέσα σε αυτή το ελαιόλαδό μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κλειστή - άδεια δεξαμενή συγκεντρώνει στο εσωτερικό της οσμές που θα μπορούσαν στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μας.

Συγγραφέας άρθρου: Καβαλιεράτος Χρήστος - Σταύρος, Ιατρός - Ελαιοπαραγωγός Βιολογικού Ελαιόλαδου - Πιστοποιημένος Δοκιμαστής Ελαιόλαδου.

Το άρθρο υπόκειται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άρθρο ή τμήμα αυτού, αναφέροντας όμως το Βιολογικό Αγρόκτημα Ανοπαία και τον Χρήστο Καβαλιεράτο ως τους συγγραφείς του άρθρου και ενημερώνοντας τους στο email anopaea@hotmail.com

Μεινετε ενημερωμενοι

Λάβετε με email τα τελευταία νέα μας και προσφορές.